gebreidesjaals.blogspot.com

Er wordt afgebreid in de wereld. Onder andere prachtige sjaals! Ik ben zelf eens aan zo’n mooie vederlichte sjaal begonnen maar gooide al snel de handdoek in de ring. Ik vergis me te snel en kan dan niet meer zien waar het mis ging. Maar Mieke heeft een website vol met prachtige sjaals, en je kunt ze kopen!

Ook 100% wollen dikke Estlandse sokken en kousen trouwens, met mooi ingebreide motieven, dat kan ik niet op mijn Wikuna :-). Wel even naar beneden scrollen als je op haar blog komt.

Als je zo’n mooie sjaal zoekt, voor een koele zomer avond bijvoorbeeld, kun je bij Mieke terecht. Zoek op haar website, blogspot of instagram naar een mooi exemplaar en mail haar, je krijgt altijd vlot antwoord!

Oh ja, ze verkoopt ook nog eens schattige met de hand gebreide babyjurkjes.

Zomerstop

Zo, ik ben uit mijn zomerstop. Deze begon plotseling, de sokkenbreimachine moest worden opgeborgen omdat er een vloer opnieuw gelegd moest worden.

Wanneer de breimachine niet meteen in zicht staat dringen andere bezigheden die wel in zicht zijn zich ineens op.  Maar mensen krijgen weer koude voeten. Ineens ik had een paar verkopen en dat bracht mijn zomerstop meteen tot een einde.

Er moet worden gebreid, op de website staan kleine updates te wachten en er moeten sokken uit de winkel worden verwijderd.

bolletjes sokkenwol

Ik heb alweer met bolletjes wol heen en weer geschoven om mooie combinaties te maken. Er was een aanmelding voor notificatie bij maat 51, dus dat wordt het eerste sokkenpaar na deze zomerstop.

Maar eerst dit blog .

Bloggen

Boek Stijl van Kitty Killian.
https://www.deblogacademie.nl/boek-stijl-kitty-kilian/

De schrijver bekeek mijn website: “Noem het geen nieuws, noem het een blog” zij ze, onder andere.

Ze breit ook sokken met een oude sokkenbreimachine dus ik vertrouw haar.

Ik kreeg van de blogacademie 10 tips om goed te bloggen en kocht het boek “Stijl” dat ik meteen las.
Nu heb ik een blog. Maar ook een writer’s block.

“Frankensocks” of “Scrappy Socks”?

Twee termen die vaak gebruikt worden voor sokken gemaakt van verschillende sokkengarens. Ik maak verschil tussen die twee:

Frankensocks zijn wat mij betreft sokken die uit minimaal 2 verschillende contrasterende garens bestaan, maar wel twee gelijke sokken opleveren.

Scrappy Socks zijn wat mij betreft sokken gemaakt van restjes die niet twee gelijke sokken opleveren.

Het lijkt er wel op dat ik de enige ben die dit onderscheid maakt. Er is ook geen leuke Nederlandse naam voor dit soktype, restjessokken? Frankensteinsokken? Ik vind beide niet zo lekker klinken als Scrappysocks en Frankensocks. Bovendien is de sokken brei gemeenschap erg internationaal, zeker die van de circulaire sokkenbreimachines en dan wordt Engels al gauw de norm. Als zoekwoord levert Scrappysocks veel meer hits dan Frankensocks.

Maar het blijft een beetje vaag, ik brei ook veel kleurige sokken die uit verschillende garens bestaan zonder dat ze in één van deze categorieën vallen. Dat noem ik dan maar gestreepte sokken. Het gaat om de intentie. Met Frankensocks en Scrappy socks gebruik je wat je over hebt, bij gestreepte sokken koop je de garens om dat streep patroon te maken denk ik.

Maar wat belangrijker is, beide variaties leveren leuke, bonte unieke sokkenparen op!  Ik word er in ieder geval blij van 😊 en je zult dan ook veel van dit bonte type sokken in mijn winkeltje zien.  Ik koop af en toe andermans sokken wol restanten om dit sokkentype te breien. Al gebiedt de eerlijkheid me te zeggen dat het niet altijd echte restjes zijn die ik gebruik…..

Wie zoekt er handgebreide sokken?

De website handgebreide-sokken.nl is nu drie weken online en dankzij google analytics weet ik dan ik zo’n 3 unieke bezoekers per dag heb. Nu hoef ik echt geen webwinkel die dagelijks sokken verkoopt, maar zo’n twee keer per week een bestelling lijkt me mooi. Dat krijg ik ook wel aangebreid. Ik verwacht dat ik om dat te bereiken minstens 30 bezoekers per dag nodig heb. Doel wordt nu dus om in 4 weken mijn bezoekersaantal te verdubbelen, dus naar 6 per dag, je moet klein beginnen. Ik heb de tijd, deze pagina is een voorschot op mijn pensioen.
De volgende actie is dus naast blijven breien meer bezoekers vinden. Een van de manieren om dat te doen is snappen met welke zoekwoorden de mensen die blij worden van mijn mooie sokken met google op zoek gaan. “Sokken kopen”, is te breed. “Handgebreide sokken kopen” is al beter. Het beste worden mijn sokken omschreven als “bontgekleurde wollen Wikuna sokken”. Maar zou er werkelijk iemand zijn die daarop gaat zoeken? Waar ik ook van overtuigd ben is dat mensen met een grote maat sokken eerder geneigd zijn om te zoeken naar “leuke sokken maat 48”. En dat wordt mijn eerste actie, zorgen dat de pagina’s per maat goed geoptimaliseerd zijn voor de sokkenmaat.
Nu is er ook een groep die niet speciaal naar ambachtelijk gebreide sokken op zoek gaat maar die als ze ze zien, er wel blij van worden en wellicht willen kopen. De sokken zijn tenslotte dun genoeg om gewoon in het dagelijks leven in normale schoenen te dragen. Waar zou die groep op zoeken, fleurige sokken? Of kleurige sokken? IJzersterke sokken? Kunstzinnige sokken of misschien unieke sokken? Ik moest maar eens een lijst met alle mogelijkheden gaan noteren. Als je op deze pagina terecht bent gekomen door google omdat je op een bepaald type sokken hebt gezocht, zou je me een groot plezier doen om op dit bericht te reageren met het zoekwoord dat je gebruikt hebt!

Hoe houd je handgebreide sokken goed?

Het scheelt veel of je 100% wollen sokken hebt of sokken gemaakt van 75% wol en 25% polyamide. Die laatste gaan echt heel lang mee.

Maar voor alle sokken, ook de niet ambachtelijke, is het funest als je je nagels niet kort houdt. Hoe gladder je voet hoe beter dat is voor je sokken. Ook ruw eelt laat sokken eerder slijten. Dus zorg je goed voor je voeten, dan zorg je goed voor je sokken.

De droogtrommel is eigenlijk slecht voor alle kleding, maar wollen sokken hebben er extra last van. 100% wol krimpt meteen naar een ondraagbaar formaat en de sokken met wol en polyamide zullen niet altijd erg krimpen, maar je zult wel zien dat de elasticiteit er uit gaat. Het allerbeste is: wassen op 30 graden met een wolwasprogramma en weinig wasmiddel zonder bleek middel en liefst ook zonder parfum want daar kan de wol stug van worden. Een wolwasmiddel is het veiligst. Ook wasverzachter doet je sokken geen goed. Niet gebruiken dus.  Ik was al mijn kleding binnenstebuiten, dus ook sokken, je hebt nu eenmaal altijd iets slijtage van wassen, en dat zit dan aan de binnenkant.

De sokken drogen het mooist op als je ze neerlegt maar wanneer ze van de waslijn aan je voet gaan, zitten ze precies hetzelfde 😊. Wil je ze mooi in je kast hebben liggen dan kun je ze voorzichtig strijken met een beetje stoom. Niet vergeten je strijkijzer op “wol” te zetten.

Sokken van 100% wol zullen sneller slijten, je zult ook pluis van de sokken zien afkomen. Meestal moet  je die gewoon af en toe stoppen. Ik kies ervoor om de meeste sokken van 100% wol te voorzien van hielen en tenen van een met polyamide versterkt garen.  Soms gebruik ik 100% wol voor de hele sok, dan krijg je er altijd wat wol bij in de kleur van de hiel en de tenen om ze te stoppen.

Wollen sokken, 100% of 75% stinken nauwelijks, ook na een poosje dragen niet. Je hoeft ze dus minder vaak te wassen.

Sokken breien en website maken.

Het afgelopen anderhalf jaar heb ik me vooral bezig gehouden met sokken breien, niet met websites maken. En tjees wat verandert daar veel in korte tijd! Bij de webwinkel die ik tot anderhalf jaar geleden beheerde kon ik lezen en schrijven met Google Analytics en de Searchconsole en nu worstel ik om mijn eigen klikken op de website eruit te filteren! Dat is zo fijn geruststellend van sokken, ze worden al meer dan 100 jaar op dezelfde manier gemaakt. Wanneer je 10 jaar geleden sokken kon breien, dan kan je dat nu ook nog. Met het hele internet gebeuren ligt dat anders, het verandert als je even de andere kant op kijkt. Er is overigens wel iets verbeterd. Eerder kreeg ik van Google Analytics ongevraagd veel informatie over de mensen die mijn websites bezochten, veel meer informatie dan ik nodig had. Dat is nu veel minder. IP-adressen krijg je niet meer te zien en dat vind ik fijn. Ik hoef alleen maar te weten hoeveel van jullie mijn pagina bezoeken, ook vind ik het wel leuk om te zien welke sokken het meest worden bekeken, en hoeveel tijd er op deze nieuwspagina wordt door gebracht. Meer hoef ik echt niet te weten. Ik deel dan ook geen cookies uit waar toestemming voor moet worden gevraagd.
Het weekeind ben ik bezig om te zorgen dat ik niet alleen mijn eigen bezoekjes aan de website zie 🙂 en natuurlijk komen er ook weer een aantal nieuwe sokken online!

Ik ga vandaag online!

Zo, ik heb een aantal sokken in verschillende maten online staan. Er komen ook nog snel een paar grotere maten, daar heb ik al sokken van liggen maar het kost me allemaal flink wat tijd om de foto’s te maken, en vooral de kleuren zo goed mogelijk te krijgen. Dat is echt lastig. Je ziet aan de achtergrond van de sokken (mijn pvc vloer) dat die van kleur verschilt per afbeelding. Maar….het gaat om de sokken, die moeten zo veel mogelijk de realiteit weergeven. Ik ben echt benieuwd of dit gaat werken, of ik genoeg mensen naar deze site krijg om af en toe een paar sokken te verkopen :-). Straks krijg ik nog teveel bezoekers, dat ik het niet aangebreid krijg! Nu we gaan het allemaal meemaken. 1 augustus moet deze site zo goed gevuld zijn dat we het winter seizoen aankunnen, en alles tot die tijd is aanloop.

Het begint op te schieten :-)

De afgelopen twee weken ben ik echt opgeschoten met deze webwinkel. De dag van online gaan zit er een beetje aan te komen. Alle sokken moeten nog wel netjes gefotografeerd, de plaatjes mooi klein gemaakt en op de goede manier in de winkel gezet worden. De basis begint er op te lijken, het lukt om de informatie te tonen waar ik het wil tonen en dat was nog best een gedoe. Voorlopig zal ik nog niet doorverwijzen naar Marktplaats advertenties, dat maakt het ingewikkeld met de voorraad heb ik bedacht. Nu is het zo dat wanneer iemand de sokken heeft gekocht de voorraad op 0 staat en niemand anders de sokken in de winkelwagen kan doen. Dat is wel zo praktisch als je niet de tijd hebt om voortdurend het winkeltje in de gaten te houden.

Het is natuurlijk wel de vraag of ik voldoende sokken kopers naar mijn site kan lokken, maar dat gaan we gewoon proberen.

Toch maar een webwinkel.

Ik heb besloten toch een webwinkel te maken van deze website. Dat kost weer even wat meer tijd, maar mocht het zo zijn dat ik ineens zoveel sokken ga breien en verkopen dat het een bedrijfje moet worden, dan ben ik vast goed voorbereid.

Ik mag van mezelf geen sokken meer breien totdat deze pagina on-line is… hopelijk is in augustus 2021 alles goed in orde, zodat de komende winter hier volop mooie gebreide sokken te koop staan. Verder pieker ik over hoe andere sokkenbreiers makkelijk een account te geven om hun sokken hier ook te verkopen. Dat dit het centrale punt van zelf gebreide sokken in Nederland wordt :-). Een mens mag toch dromen nietwaar?