“Frankensocks” of “Scrappy Socks”?

Twee termen die vaak gebruikt worden voor sokken gemaakt van verschillende sokkengarens. Ik maak verschil tussen die twee:

Frankensocks zijn wat mij betreft sokken die uit minimaal 2 verschillende contrasterende garens bestaan, maar wel twee gelijke sokken opleveren.

Scrappy Socks zijn wat mij betreft sokken gemaakt van restjes die niet twee gelijke sokken opleveren.

Het lijkt er wel op dat ik de enige ben die dit onderscheid maakt. Er is ook geen leuke Nederlandse naam voor dit soktype, restjessokken? Frankensteinsokken? Ik vind beide niet zo lekker klinken als Scrappysocks en Frankensocks. Bovendien is de sokken brei gemeenschap erg internationaal, zeker die van de circulaire sokkenbreimachines en dan wordt Engels al gauw de norm. Als zoekwoord levert Scrappysocks veel meer hits dan Frankensocks.

Maar het blijft een beetje vaag, ik brei ook veel kleurige sokken die uit verschillende garens bestaan zonder dat ze in één van deze categorieën vallen. Dat noem ik dan maar gestreepte sokken. Het gaat om de intentie. Met Frankensocks en Scrappy socks gebruik je wat je over hebt, bij gestreepte sokken koop je de garens om dat streep patroon te maken denk ik.

Maar wat belangrijker is, beide variaties leveren leuke, bonte unieke sokkenparen op!  Ik word er in ieder geval blij van 😊 en je zult dan ook veel van dit bonte type sokken in mijn winkeltje zien.  Ik koop af en toe andermans sokken wol restanten om dit sokkentype te breien. Al gebiedt de eerlijkheid me te zeggen dat het niet altijd echte restjes zijn die ik gebruik…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.