Hoe houd je handgebreide sokken goed?

Het scheelt veel of je 100% wollen sokken hebt of sokken gemaakt van 75% wol en 25% polyamide. Die laatste gaan echt heel lang mee.

Maar voor alle sokken, ook de niet ambachtelijke, is het funest als je je nagels niet kort houdt. Hoe gladder je voet hoe beter dat is voor je sokken. Ook ruw eelt laat sokken eerder slijten. Dus zorg je goed voor je voeten, dan zorg je goed voor je sokken.

De droogtrommel is eigenlijk slecht voor alle kleding. Wollen sokken hebben er extra last van. 100% wol krimpt meteen naar een ondraagbaar formaat en de sokken met wol en polyamide zullen niet altijd erg krimpen, maar je zult wel zien dat de elasticiteit er uit gaat. Het allerbeste is: wassen op 30 graden met een wolwasprogramma en weinig wasmiddel zonder bleekmiddel. Liefst ook zonder parfum want daar kan de wol stug van worden. Een wolwasmiddel is het veiligst. Ook wasverzachter doet je sokken geen goed. Niet gebruiken dus.  Ik was al mijn kleding binnenstebuiten, dus ook sokken, je hebt nu eenmaal altijd iets slijtage van wassen, en dat zit dan aan de binnenkant.

De sokken drogen het mooist op als je uitslaat en neerlegt. Maar wanneer ze van de waslijn aan je voet gaan, zitten ze precies hetzelfde 😊. Wil je ze mooi in je kast hebben liggen dan kun je ze voorzichtig strijken met een beetje stoom. Niet vergeten je strijkijzer op “wol” te zetten.

Sokken van 100% wol zullen sneller slijten, je zult ook pluis van de sokken zien afkomen. Meestal moet  je die gewoon af en toe stoppen. Ik kies ervoor om de meeste sokken van 100% wol te voorzien van hielen en tenen van een met polyamide versterkt garen.  Soms gebruik ik 100% wol voor de hele sok, dan krijg je er altijd wat wol bij in de kleur van de hiel en de tenen om ze te stoppen.

Wollen sokken, 100% of 75% stinken nauwelijks, ook na een poosje dragen niet. Je hoeft ze dus minder vaak te wassen.